Filterbubbel.nl

PAKKETTEN

OP VERSCHILLENDE MANIEREN AAN SLAG MET FILTERBUBBEL.NL

// Alle downloads staan klaar op 1 september 2023 // Iedere onderwijsvorm, school of klas is anders. Rekening houdend met verschillende behoeftes vanuit de praktijk hebben we gekozen om deze lessenserie op meerdere manieren in te zetten.

Thema’s als meningsvorming, algoritmes, filterbubbels en desinformatie vallen volgens ons onder toekomstgericht onderwijs en digitale geletterdheid. Zo kun je ervoor kiezen om de basis lessenserie als een op zichzelf staand onderwijsthema in te roosteren of te koppelen aan bijvoorbeeld burgerschapsvorming, mens en maatschappij, filosofie of Nederlands.

Past het beter bij jullie onderwijscultuur om het als verdiepende projectweek in te zetten? Of werken jullie graag met een overkoepelende opdracht? Dan zijn het projectpakket of het totaalpakket interessante opties!

Het Mediateam heeft de nodige ervaring met mediapedagogiek en praktische digitale geletterdheid. We denken daarom graag mee hoe filterbubbel.nl zo goed mogelijk bij jullie in te zetten is! Vul voor vragen ons contactformulier in en we komen zo snel mogelijk bij je op de lijn.

Basispakket - De originele lessenserie

In het basispakket volgen leerlingen vijf verschillende lessen over thema’s zoals meningsvorming en algoritmes. Na een gezamenlijke binnenkomer gaan ze eerst individueel online om vervolgens weer in groepsverband op papier hun ideeën te bundelen.

Projectpakket - Een projectweek

Ga je binnenkort een projectweek organiseren? Dan hebben wij hier twee verschillende projectweken volledig voor je uitgewerkt. Je kunt kiezen tussen de thema’s ‘filterbubbels’ of ‘desinformatie’.

Totaalpakket - Vijf lessen met overkoepelende opdracht

Vullen jullie liever een blokuur per keer met deze thematiek? Dan is een uitbreiding op de lessenserie met een overkoepelende, creatieve opdracht iets voor jullie. Door zelf te creëren krijgen de thema’s overstijgende samenhang die de serie compleet maakt.

BASISPAKKET / DE LESSENSERIE

Basispakket - De originele lessenserie

Het pakket met de originele lessenserie geeft toegang tot 6 complete lessen. De thema’s die aan bod komen gaan over: meningsvorming, algoritmes, filterbubbels, desinformatie, de toekomst van ai en deepfakes. Iedere les betrekken leerlingen in de kleurrijke en interactieve online omgeving het lesthema eerst op zichzelf. Zo hoort er bij de meeste thema’s ook een animatie die het thema praktisch, visueel en behapbaar vertelt. Na het online gedeelte werken leerlingen in kleine groepjes aan een opdracht waarin ze dieper het thema induiken en de toepassing maken op elkaars leefwereld.

De docentenhandleidingen staan per les voor je klaar, net als de brainfart-werkbladen. In 1 klik gedownload! We raden jou als docent aan om vooraf de bijbehorende podcast van 10 tot 15 minuten per les te luisteren. Hier hoor je het doel, maak je door het gesprek met een expert kennis met het onderwerp en worden er praktische koppelingen gemaakt met de leefwereld van de jongeren. Zo kost het je vrijwel geen voorbereidingstijd!

Downloads

Docentenhandleiding

Uitleg Website

Werkbladen

PROJECTWEEK 'FILTERBUBBELS'

Projectweek ‘Filterbubbels’

Besluit je als school een projectweek te organiseren dan heb je de keuze tussen twee hoofdthema’s: ‘filterbubbels’ of ‘desinformatie’. Zo hebben we rondom het thema ‘filterbubbels’ een weekprogramma waarin er koppelingen worden gemaakt met andere thema’s uit de lessenserie.
Daarnaast is er keuze voor extra videofragmenten, films, documentaires, gastworkshops of een excursie. 
Het Mediateam staat voor je klaar om de projectweek bij jouw specifieke wensen aan te laten sluiten.

Downloads

Planning

Draaiboek projectweek

Werkbladen

Workshops of excursies

Videomateriaal

Literatuur

Downloads

PROJECTWEEK 'DESINFORMATIE'

Projectweek ‘Desinformatie'

Besluit je als school een projectweek te organiseren dan heb je de keuze tussen twee hoofdthema’s: ‘filterbubbels’ of ‘desinformatie’. Zo hebben we rondom het thema ‘desinformatie’ een weekprogramma waarin er koppelingen worden gemaakt met de andere thema’s uit de lessenserie. Daarnaast is er keuze voor extra videofragmenten, films, documentaires, (video)workshops, het maken van podcast of een excursie. 
Het Mediateam staat voor je klaar om de projectweek bij jouw specifieke wensen aan te laten sluiten.

Globe College:
“Wij wilde als school graag een projectweek organiseren met als hoofdthema desinformatie en hatespeech. Zo gaan we naast deze fantastische en actuele lessenserie ook de documentaire White Right: Meeting the Enemy met de leerlingen bekijken. Daarnaast komt Inclusive Works een interactieve gastles geven en kunnen leerlingen kiezen voor het opnemen van een podcast met de Vrijstaat of het zelf maken van desinformatie in een videoworkshop van Filmhub Midden.”

Downloads

Planning

Draaiboek projectweek

Werkbladen

Workshops of excursies

Videomateriaal

Literatuur

Downloads

HET COMPLETE PAKKET

Overkoepelende opdracht

Overkoepelende opdracht
We hebben gemerkt dat scholen naast de lessenserie ook vaak behoefte hebben aan een grotere vraag of overkoepelende opdracht. Zo wordt er naast verdieping ook extra aandacht besteed aan zowel de samenhang als wisselwerking tussen de lesthema’s. Buiten dat is er in dit pakket extra ruimte voor de creatieve en probleemoplossende inbreng van leerlingen. Zo krijgen leerlingen de kans om ‘executieve vaardigheden’ te ontplooien tijdens het hersenkraken en eigen maken van deze actuele en toekomstgerichte thema’s.


Gerrit Rietveld College:
“Op onze scholen hebben wij zogenaamde Rietveld blokuren waarin leerlingen zich inschrijven voor een thema naar keuze. Naast de inhoudelijke lessen, gegeven door mediacoaches Laila en Esther, konden leerlingen hun creativiteit kwijt door na te denken over hèt perfecte sociale media platform van de toekomst! De laatste les keken ze een actuele documentaire van 
Tegenlicht om hun afsluitende presentaties te vieren.”

Downloads

Planning

Draaiboek projectweek

Werkbladen

Workshops of excursies

Videomateriaal

Literatuur

Downloads